Odżelazianie wody – co to jest i jak działa?
Odżelazianie wody – po co?
Przywykliśmy do tego, że większość z nas po odkręceniu kurka w kranie może cieszyć się czystą wodą. Tymczasem nie każdy jest na takiej pozycji i znajdują się wokół nas gospodarstwa domowe zmagające się z pewnymi trudnościami. Niektóre z nich, szczególnie te, które przyłącze wodne mają z ujęć podziemnych i różnego rodzaju studni mogą natrafić na problem, jakim jest zbyt duża zawartość żelaza. Odżelazianie wody jest procesem, który musi w tym momencie nastąpić, zanim woda trafi do naszych posiłków. Nadmiar żelaza w wodzie często można rozpoznać już na pierwszy rzut oka. Woda posiada lekkie zabarwienie lub osad o brunatnoczerwonym kolorze. Ponadto bardzo łatwo wyczuć jej metaliczny zapach, o smaku nie wspominając. Dodatkowo woda zawierająca w swoim składzie dużą ilość żelaza może przyczynić się do rozwoju bakterii żelazistych. Ogólnie rzecz biorąc bez procesu odżelaziania wody, może ona stać się nie tylko niesmaczna i niszcząca dla naszej armatury, ale także niebezpieczna dla nas.
Odżelazianie wody – jak przebiega?
Proces odżelaziania wody jest procesem trzystopniowym. Na początek stosuje się filtrację mechaniczną, czyli proste odfiltrowanie czystej wody od fragmentów rdzy, pyłu i osadów. Na tym etapie z wody usuwane są nierozpuszczalne związki żelaza. Odżelazianie wody w drugiej fazie ma na celu pozbycie się kolejnych związków żelaza tym razem już tych rozpuszczalnych w wodzie, dlatego jest to już proces działający na poziomie chemicznym. Do wody zostają wprowadzone substancje, które pozwalają na połączenie rozpuszczonych związków w takie, które można będzie ponownie odfiltrować z wody. Na koniec uzdatniania wody stosuje się procesy natleniające wodę będące finalnym momentem, kiedy z wody usuwane są resztki żelaza.
Urządzenia do odżelaziania wody.
Odżelazianie widy nie jest procesem możliwym wyłącznie na poziomie przemysłowym. Jeżeli woda w naszych kranach pozostawia dużo do życzenia, istnieje wiele domowych urządzeń uzdatniający wodę, które pozwoli nam się rozprawić z problemem. Przed zakupem odpowiedniego urządzenia, w którym będzie następować odżelazianie wody, zanim trafi ona do naszych posiłków i kąpieli, dobrze jest sprawdzić poziom żelaza i na tej podstawie dobierać odpowiedni sprzęt. Odżelazianie wody pozwoli nam cieszyć się wodą, która nie posiada nieprzyjemnego metalicznego posmaku i zapachu, a przede wszystkim nie będzie zagrożeniem dla zdrowia naszych najbliższych. Woda o mniejszej zawartości żelaza zapobiegnie także szybszemu rdzewieniu armatury i zapychaniu się rur dopływowych.